Blog

10 tipov, ako sa naučiť cudzí jazyk vďaka aplikácii

daniel bacik fotka

Katarína Droppová

19. október 2021

Dĺžka čítania: 6 min.
Prečítané: 237 x

Aplikácie sú na učenie cudzích jazykov perfektné – sú intuitívne, jednoduché, zábavné a navyše sa môžete učiť kdekoľvek a kedykoľvek. Váš pokrok tak môže byť oveľa rýchlejší ako na klasickom kurze. Niektoré sú zamerané na slovnú zásobu, iné na čítanie alebo na hovorenie. Poradíme vám, ako si pre seba vybrať tú najlepšiu.

deti s ucitelkou sa ucia po anglicky

S aplikáciami sa roztrhlo vrece, a tak ich je na trhu nepreberné množstvo. Predháňajú sa v tom, ako ľahko, rýchlo a zábavne vás naučia cudzí jazyk. Niektoré to sľubujú dokonca už za 2 týždne! „Ak sa chcete naozaj zdokonaliť v cudzom jazyku, mali by ste si vybrať aplikáciu, ktorá skutočne funguje. Keď ste chorí a už sa neviete liečiť sami, idete predsa k odborníkovi – lekárovi. Takže ak sa chcete naučiť dobre cudzí jazyk, mali by ste si vybrať overenú aplikáciu, ideálne vyvinutú na vedeckom základe,“ radí PaedDr. Daniel Bacík, predseda Asociácie jazykových škôl SR.

Odborník zdôrazňuje, že ak si chcete len obnoviť vedomosti, môžete siahnuť po aplikácii, ktorá vám hravou formou opráši zabudnuté slovíčka a frázy. V prípade, že patríte medzi večných začiatočníkov, mali by ste si zvoliť aplikáciu, kde stráži váš pokrok skutočný lektor. Navyše, ak pomýšľate na kariérny rast, zvoľte si aplikáciu, ktorá vám zabezpečí aj získanie medzinárodného certifikátu, ktorým sa môžete preukázať na pracovných pohovoroch. Najprepracovanejšie a najrozšírenejšie sú pritom aplikácie na zvládnutie anglického jazyka. Ak teda chcete vedieť naozaj dobre len jeden cudzí jazyk, vyberte si anglický.

Prečo angličtina? Pretože je jedným z najrozšírenejších jazykov na svete. Nielenže sa ním všade dohovoríte, ale ako oficiálny jazyk sa používa aj v programovaní, letectve či medzinárodnom obchode. Keď budete vedieť anglicky, rozšíria sa vám obzory – budete môcť cestovať a spoznávať nových ľudí aj ich kultúru. Tiež vám to pomôže pri budovaní vašej kariéry, kde je znalosť angličtiny vyžadovaná už ako samozrejmosť.

Ako na to – hlavne kvalitne a premyslene

Ak sa chcete naozaj naučiť cudzí jazyk, mali by ste si vybrať aplikáciu na základe týchto 10 krokov:

1. Vedecké základy a prepracovaná metodológia

Hravá forma je super, ale prezreté informácie sa vám nemusia uložiť do dlhodobej pamäte. Ak má aplikácia verzie pre viaceré jazyky, môže sa stať, že sú všetky pripravené rovnako. Preto si radšej vyberte online verziu, ktorá je postavená na modernejších a prepracovanejších princípoch. Profesionálne kurzy podložené vedeckými základmi, aj keď platené, vám zabezpečia garantované výsledky.

2. Postupnosť učenia

Hovorí sa: čím mladší, tým lepší – a toto pravidlo, bohužiaľ, platí aj v učení. Ale aj dospelí sa môžu naučiť kvalitne cudzí jazyk, je však dôležité, aby to robili systematicky. Je dôležité začať pracovať na systematickej tvorbe vzorcov v mozgu, ktoré vám postupne rozšíria vedomosti a uložia ich do dlhodobej pamäte. Nie všetky aplikácie sú však naprogramované na ďalšie zvyšovanie vašich vedomostí. Niektoré sú určené len pre začiatočníkov, aby sa naučili pár základných fráz, ale ďalej vás už nepustia.

3. Efektivita

Je dokázané, že ak sa deje učenie všetkými zmyslami, bude najefektívnejšie. Človek si totiž zapamätá 20 % z toho, čo počuje, 30 % z toho, čo vidí, 50 % z toho, čo vidí a súčasne počuje, no až 90 %, keď to predvedie alebo zažije. Ak je aplikácia orientovaná len na čítanie alebo len na memorovanie slovíčok, nikam sa neposuniete. Stále rovnaké témy a otázky vám neumožňujú zlepšovať sa. Optimálna kombinácia je striedanie konverzácie, písania, gramatiky, preberanie nového a opakovanie si starého učiva, ako aj trénovanie vašich reakcií na rôzne reálne situácie.

4. Spätná väzba a motivácia

Najmä aplikácie zadarmo nechávajú váš pokrok len na vás. Vedci z Univerzity v New Yorku a v Južnej Karolíne vyhodnotili, že používatelia celosvetovo obľúbenej a najsťahovanejšej aplikácie zadarmo (Duolingo) opúšťajú kurz po menej ako dvoch hodinách. Ak teda nie ste práve zodpovedným študentom, vyberte si aplikáciu, kde vaše štúdium sleduje aj skutočný, certifikovaný lektor. Nielenže postráži vašu motiváciu, ale zároveň zhodnotí vašu výslovnosť a upozorní vás, aby ste sa mohli zlepšovať ešte viac.

5.Vlastné tempo

Učenie sa cez aplikáciu má viacero výhod – jednou z nich je to, že sa nemusíte prispôsobovať skupine, ale idete si svojim vlastným tempom. Kľudne sa tak môže stať, že to, čo by ostatní zvládli za rok, vy vďaka úsiliu dosiahnete už za polovičný čas. Tiež si nemusíte robiť časové rezervy, aby ste sa presunuli autom či MHD na lekciu, ale máte hodiny angličtiny bez stresu v pohodlí vášho domova. Podstatné je neprestávať, ale kontinuálne napredovať. U overených aplikácií je vedecky dokázané, že tempo zlepšenia je omnoho vyššie ako pri klasických formách výučby a to dvoj- až trojnásobne.

6. Správna výslovnosť

Množstvo aplikácií je zameraných len na počúvanie, učenie slovíčok, nie však na hovorenie. Prípadne je možné povedať si danú frázu len pasívne, pre seba. Vyberte si radšej aplikáciu, ktorá má softvér na rozpoznávanie reči a sústreďuje sa na aktívnu znalosť jazyka a konverzáciu. Nemusíte sa hanbiť, ako rozprávate, pretože sa tak deje len vo vašej izbe, kde ste sám. Takto si to vhodne natrénujete, zbavíte sa úzkosti a trémy. Následne si už konverzáciu môžete precvičiť so skutočným lektorom alebo cez chat s inými študentmi.

7. Skutočné situácie

Niektorí študenti získali počas rokov snaženia sa naučiť cudzí jazyk množstvo blokov, ktoré im znemožňujú posunúť sa ďalej. Práve aplikácia ich môže pomôcť odbúrať. Najmä platené verzie ponúkajú množstvo pokročilých funkcií pre plynulú komunikáciu a tiež možnosť vyskúšať si reálne a rôznorodé situácie v pohodlí svojho domova, bez stresu z výsmechu iných ľudí. Mozog si týmto spôsobom na situácie zvykne a nebude potom v skutočných situáciách produkovať stresový hormón.

8. Individuálny prístup

Aplikácie, ktoré je možno stiahnuť zadarmo, ponechávajú napredovanie na vás samotných. Platené verzie však poskytujú detailné analýzy vášho študijného plánu, pričom ďalšie kroky prispôsobujú vám na mieru tak, aby ste čo najefektívnejšie dosiahli čo najväčší pokrok.

9. Možnosť vyskúšať si ju

Hoci nie vždy platí, že čím drahší, tým lepší, cena v prípade aplikácií, je dôležitý faktor, ktorý veľa napovedá o kvalite kurzu. Ak štúdium myslíte vážne, je dobré niečo investovať. Značka, ktorá aplikáciu vyvinula, vám dáva záruku za prepracovaný softvér, do vývoja ktorého vložila nielen svoje investície, ale aj know-how. Nie vždy je tu ale možnosť vyskúšať si ju zadarmo – a to už podozrivé je. Preto ak máte možnosť vyskúšať si zadarmo platenú verziu a otestovať si, čo všetko dokáže, ako funguje, siahnite práve po takejto aplikácii. Navyše si premyslite aj to, či je k dispozícii na smartfóne, tablete alebo aj notebooku.

10. Merateľné pokroky a výsledky

To, že je aplikácia navrhnutá správne, jednoznačne zistíte, ak sa zameriate na to, aké výsledky sľubuje. Ak je to len v neurčitej rovine bez možnosti testovania, rýchlo si ju z mobilu odstráňte. Naopak, ak vďaka nej získate certifikát alebo možnosť urobiť si Cambridge test, pustite sa do toho!

Začať sa učiť cez aplikáciu je skutočne jednoduché – stačí len stiahnuť a začať. No ako každé učenie, aj to cez aplikáciu si vyžaduje váš čas a odhodlanie. Ak to však chcete tentoraz dotiahnuť do úspešného konca, vyberte si šikovný, overený a certifikovaný online kurz anglického jazyka NEO Professional.

 NEO Professional:

  • Jednoduchá a intuitívna aplikácia na smartfóne, tablete aj notebooku
  • Sústava profesionálnych kurzov za výhodnú cenu bez rušivých reklám
  • Aplikácia vyvinutá neurolingvistami na poznatkoch z neurovedy, kognitívnej psychológie a umelej inteligencie zameraná na uloženie vedomostí do dlhodobej pamäte – založená na metóde „Recursive Hierarchical Recognition“, systematickej tvorbe vzorcov v mozgu, študent reaguje na situácie a postupne si rozširuje vedomosti
  • Plnohodnotným spôsobom nahradí lektora, ktorého materinský jazyk je angličtina
  • 30 rokov skúseností, 70 krajín, v ktorých sa používa a 25 miliónov študentov
  • Úroveň od začiatočníkov až po biznis angličtinu
  • Kombinuje prvky počúvania, gramatiky, rozprávania a čítania
  • Aplikácia využíva softvér na rozpoznávanie reči – dôraz na konverzáciu a aktívne rozprávanie
  • Reálne a merateľné výsledky, detailná analýza výsledkov – pokroky sleduje umelá inteligencia „Inteligent tutor“, ktorý vyhodnocuje progres a prispôsobuje ďalšie individuálne kroky štúdia
  • Váš pokrok sleduje skutočný certifikovaný lektor, ktorý vás aktívne podporuje a motivuje – 1x mesačne aj individuálna výučba a konzultácie, termín si dolaďujete priamo s lektorom
  • Možnosť ísť vlastným tempom, prebrať aj viac lekcií za sebou
  • Garantovaný výsledok – podľa CERF sa študenti posunú o jednu úroveň za 5-7 mesiacov, pričom študijný modul máte k dispozícii až na 1 rok
  • Komplexný prehľad o štúdiu pre študenta aj zamestnávateľa
  • Certifikácia CERF – používateľ je pripravený na Cambridge test alebo môže získať medzinárodne uznávaný CERF certifikát
  • Výkladový slovník ku každému modulu
  • Slovenská podpora
  • Inštruktážne videá zadarmo
  • Licencia je prenositeľná – individuálny prístup
  • Možnosť vyskúšať si aplikáciu až 2 týždne zadarmo

Ak vás aplikácia Neo Professional zaujala, v týchto videách nájdete podrobné informácie, ako funguje:

www.youtube.com/watch?v=9eflIFczlMs a www.youtube.com/watch?v=1EWgdf3ujrw&t=4s

Aplikáciu je možné vyskúšať pre zariadenia Apple, i Android:

APPLE – https://apps.apple.com/th/app/neo-study/id1296757897

ANDROID – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nexgen.nsa&hl=sk&gl=US

Páčil sa vám tento článok? Prihláste sa do odberu noviniek a nenechajte si ujsť žiaden nový príspevok.

Pre všetkých nových odberateľov sme prichystali DARČEK!

Ďalšie príspevky

Podcast: Reziliencia s Prof. Léom Brunom, Ph.D

Podcast: Reziliencia s Prof. Léom Brunom, Ph.D

V júni sme mali vzácnu návštevu z Brazílie. Profesor Léo Bruno, Ph.D. pôsobí na Fundação Dom Cabral, Nova Lima, Brazil a na Universidade do Estado do Amazonas/ESO, Brazil. Tentokrát sa s nami podelil o výsledky výskumu, ktorý bol zameraný na rezilienciu a leadership.

Základné veci, ktoré potrebujete vedieť o strese.

Základné veci, ktoré potrebujete vedieť o strese.

Stres je jedným z najväčších problémov, ktorému čelí západný svet. Ľudia sú stále viac a viac vystavovaní narastajúcemu tlaku, aby dokázali prežiť a dosiahnuť úspech v konkurenčnom prostredí. Sťažujú sa, že deň nemá dosť hodín na to, aby všetko stihli a kladú na seba extrémnu záťaž, aby všetko zvládli. To znamená, že zanedbávajú sami seba a svojich blízkych, čím zhoršujú svoje zdravie a pohodu.

Čítam, čítaš, čítame.

Čítam, čítaš, čítame.

Mnoho rodičov sa sťažuje, že nevedia priviesť deti k čítaniu. A veru, naviesť ich na túto cestu môže byť niekedy ťažký oriešok. Prečo sú knihy tak dôležité? Prečo schopnosť čítať dokáže človeku zmeniť život? A prečo môže byť čítanie pre deti na začiatku tak ťažké? Je nevyhnutné, aby deti čítali najskôr klasické knihy a až potom texty na obrazovkách? Toto a mnohé ďalšie zaujímavé informácie sa dozviete v najnovšom blogu s názvom Čítam, čítaš, čítame.

Najúčinnejší spôsob ako sa v tomto roku konečne naučiť cudzí jazyk.

Najúčinnejší spôsob ako sa v tomto roku konečne naučiť cudzí jazyk.

Koľkokrát sa vám stalo, že ste sa zapísali do kurzu cudzieho jazyka? A ako dlho vydržalo vaše prvotné nadšenie? Stáva sa vám, že začínate stále znova a znova? Tak potom potrebujete niečo výnimočné. A tým je jazykový pobyt na mieru. Priamo v zahraničí. Spojíte tak príjemné s užitočným. Chcete sa zdokonaliť v cudzom jazyku priamo v zahraničí, no neviete, ako na to?