Blog

Viete, ktoré jazyky sa učia ľahšie?

Martin Lobotka
24. apríl 2018

Dĺžka čítania: 3 min.

Prečítané: 1,180 x

Ak ste sa v minulosti učili viac než jeden cudzí jazyk, určite sami najlepšie viete, že nie každý ide rovnako ľahko. Zaujímalo nás, ktoré jazyky sa podľa odborníkov učia najľahšie, a naopak, s ktorými majú študenti najčastejšie problémy. Nahliadli sme teda do štatistík. Pozrite sa, čo sme zistili!

Foreign Service Institute (Inštitút pre zahraničnú službu) je inštitúciou americkej federálnej vlády, ktorej hlavným cieľom je jazykové vzdelávanie diplomatov a iných amerických profesionálov. Tento inštitút vytvoril zoznam, v ktorom uvádza približný čas potrebný na štúdium cudzieho jazyka – ak je vašim rodným jazykom angličtina.

Jazyky sú rozdelené do rôznych kategórií a uvádza sa pri nich časový rámec, v ktorom by mal študent dosiahnuť zručnosť v rozprávaní a čítaní toho-ktorého jazyka na úrovni 3. Po dosiahnutí tejto úrovne dokáže využívať cudzí jazyk na skoro profesionálnej úrovni. Uvedené čísla sú orientačné, treba mať na pamäti aj individuálnu predispozíciu každého z nás pre učenie sa cudzích jazykov.

Kategória I: 23-24 týždňov (575 – 600 hodín)
Jazyky blízke angličtine: dánsky, holandský, francúzsky, taliansky, nórsky, portugalský, rumunský, španielsky, švédsky

Kategória II: 30 týždňov (750 hodín)
Jazyky podobné angličtine: nemecký

Kategória III: 36 týždňov (900 hodín)
Jazyky s jazykovými a / alebo kultúrnymi rozdielmi od angličtiny: indonézsky, malajský, svahilský

Kategória IV: 44 týždňov (1 100 hodín)
Jazyky s výraznými jazykovými a / alebo kultúrnymi rozdielmi od angličtiny: albánsky, aramejský, arménsky, azerbajdžanský, bengálsky, bosniansky, bulharský, barmský, chorvátsky, český, estónsky, fínsky, gruzínsky, grécky, hebrejský, hindský, islandský, lotyšský, litovský, macedónsky, maďarský, mongolský, perzský, poľský, ruský, srbský, slovenský, slovinský, turecký, ukrajinský, uzbecký, vietnamský, zulu

Kategória V: 88 týždňov (2 200 hodín)
Jazyky, ktoré spôsobujú anglicky hovoriacim ľuďom mimoriadne ťažkosti: arabský, mandarínsky, japonský, kórejský

Z vyššie uvedených čísel je zrejmé, že nie len my, Slováci, ale aj naši anglicky hovoriaci kolegovia majú s cudzími jazykmi ťažkosti. Ak teda nabudúce budete mať pociť, že si s tou angličtinou neviete dať rady, spomeňte si na tento článok a vedzte, že na tom určite nie ste až tak zle 🙂

Páčil sa vám tento článok? Prihláste sa do odberu noviniek a nenechajte si ujsť žiaden nový príspevok.

Pre všetkých nových odberateľov sme prichystali DARČEK!

Ďalšie príspevky

Podcast: Reziliencia s Prof. Léom Brunom, Ph.D

Podcast: Reziliencia s Prof. Léom Brunom, Ph.D

V júni sme mali vzácnu návštevu z Brazílie. Profesor Léo Bruno, Ph.D. pôsobí na Fundação Dom Cabral, Nova Lima, Brazil a na Universidade do Estado do Amazonas/ESO, Brazil. Tentokrát sa s nami podelil o výsledky výskumu, ktorý bol zameraný na rezilienciu a leadership.

Základné veci, ktoré potrebujete vedieť o strese.

Základné veci, ktoré potrebujete vedieť o strese.

Stres je jedným z najväčších problémov, ktorému čelí západný svet. Ľudia sú stále viac a viac vystavovaní narastajúcemu tlaku, aby dokázali prežiť a dosiahnuť úspech v konkurenčnom prostredí. Sťažujú sa, že deň nemá dosť hodín na to, aby všetko stihli a kladú na seba extrémnu záťaž, aby všetko zvládli. To znamená, že zanedbávajú sami seba a svojich blízkych, čím zhoršujú svoje zdravie a pohodu.

Čítam, čítaš, čítame.

Čítam, čítaš, čítame.

Mnoho rodičov sa sťažuje, že nevedia priviesť deti k čítaniu. A veru, naviesť ich na túto cestu môže byť niekedy ťažký oriešok. Prečo sú knihy tak dôležité? Prečo schopnosť čítať dokáže človeku zmeniť život? A prečo môže byť čítanie pre deti na začiatku tak ťažké? Je nevyhnutné, aby deti čítali najskôr klasické knihy a až potom texty na obrazovkách? Toto a mnohé ďalšie zaujímavé informácie sa dozviete v najnovšom blogu s názvom Čítam, čítaš, čítame.

Najúčinnejší spôsob ako sa v tomto roku konečne naučiť cudzí jazyk.

Najúčinnejší spôsob ako sa v tomto roku konečne naučiť cudzí jazyk.

Koľkokrát sa vám stalo, že ste sa zapísali do kurzu cudzieho jazyka? A ako dlho vydržalo vaše prvotné nadšenie? Stáva sa vám, že začínate stále znova a znova? Tak potom potrebujete niečo výnimočné. A tým je jazykový pobyt na mieru. Priamo v zahraničí. Spojíte tak príjemné s užitočným. Chcete sa zdokonaliť v cudzom jazyku priamo v zahraničí, no neviete, ako na to?