Blog

Učíte sa po nemecky? Robíte dobre?

Martin Lobotka

12. február 2018

Dĺžka čítania: 3 min.

Prečítané: 829 x

V dnešnej dobe je znalosť cudzích jazykov už samozrejmosťou. A ak chceme získať, či udržať si dobrú prácu, tak i nevyhnutnosťou. V predrevolučných časoch sa všetci museli učiť ruštinu, aby sa dohovorili v „socialistickom svete“. A teraz je to zas angličtina, aby sme sa dohovorili vo „veľkom svete“,  alebo si aspoň prečítali návod na použitie nového mobilu. Chcete vedieť ako sme na tom my Slováci? Poďme sa spolu pozrieť na niekoľko čísel.

Podľa štatistiky Eurostatu v členských krajinách EÚ až tri štvrtiny dospelých udáva, že ovládajú minimálne jeden cudzí jazyk. Takže v tomto smere my, Slováci, určite nezaostávame (veď mnohí z nás si v životopisoch uvádzame v kolonke cudzí jazyk minimálne češtinu). V prieskumoch Eurobarometra z roku 2012 uvádza znalosť anglického jazyka až 33%, nemeckého jazyka 22,4% a francúzskeho jazyka 19,7% euroobčanov. (zdroj: www.languageknowledge.eu)

Je síce pravda, že v mnohých (a to nielen zahraničných) spoločnostiach sa firemným komunikačným jazykom stáva angličtina, avšak naša geografická poloha i veľká časť obchodných, či turistických aktivít dáva veľký priestor aj nemčine.  

V júni 2017 sa na Slovensku realizoval Prieskum o cudzích jazykoch medzi nemeckými a rakúskymi investormi na Slovensku. Do prieskumu sa zapojilo viac ako 140 firiem, z toho väčšina vo vlastníctve Nemcov a Rakúšanov. Z prieskumu vyplýva, že hlavným pracovným jazykom top manažmentu firmy na Slovensku je v 43,3% nemčina, v 26,2% angličtina a v 29,1% slovenčina. Pričom ako najdôležitejší cudzí jazyk vo firme uvádzajú v 47,5% nemčinu, v 23,4% angličtinu a v 27,7% oba tieto jazyky ako rovnako dôležité. Na otázku, či sú cudzie jazyky pre kariéru vo firme dôležité, odpovedalo až 96,5% áno. Výsledky prieskumu ukazujú, že za posledných 5 rokov sa zmenil stav uchádzačov o zamestnanie, pokiaľ boli znalosti nemčiny potrebné ako kritérium na prijatie – až 59,6% firiem uvádza zhoršenie stavu (zjednodušene povedané, chýbajú ľudia so znalosťou nemčiny).(zdroj: www.pressburg.diplo.de)

Nasvedčuje tomu aj publikovaný vývoj počtu žiakov s výučbou nemeckého jazyka na školách. Pokým v roku 2013 sa nemčinu učilo 126 804 žiakov, v nasledujúcich rokoch ich počet klesal – v roku 2014 na 120 413, v roku 2015 na 115 362 a v roku 2016 to už bolo menej ako sto tisíc žiakov – len 94 507. (zdroj: www.pressburg.diplo.de)

Prieskum jednoznačne potvrdil, že firmy majú problém pokryť potrebu zamestnancov so znalosťou nemeckého jazyka.

Takže, ešte raz otázka z úvodu: Učíte sa po nemecky? Určite správna voľba! Na trhu práce vás čakajú! 

Páčil sa vám tento článok? Prihláste sa do odberu noviniek a nenechajte si ujsť žiaden nový príspevok.

Pre všetkých nových odberateľov sme prichystali DARČEK!

Ďalšie príspevky

Podcast: Reziliencia s Prof. Léom Brunom, Ph.D

Podcast: Reziliencia s Prof. Léom Brunom, Ph.D

V júni sme mali vzácnu návštevu z Brazílie. Profesor Léo Bruno, Ph.D. pôsobí na Fundação Dom Cabral, Nova Lima, Brazil a na Universidade do Estado do Amazonas/ESO, Brazil. Tentokrát sa s nami podelil o výsledky výskumu, ktorý bol zameraný na rezilienciu a leadership.

Základné veci, ktoré potrebujete vedieť o strese.

Základné veci, ktoré potrebujete vedieť o strese.

Stres je jedným z najväčších problémov, ktorému čelí západný svet. Ľudia sú stále viac a viac vystavovaní narastajúcemu tlaku, aby dokázali prežiť a dosiahnuť úspech v konkurenčnom prostredí. Sťažujú sa, že deň nemá dosť hodín na to, aby všetko stihli a kladú na seba extrémnu záťaž, aby všetko zvládli. To znamená, že zanedbávajú sami seba a svojich blízkych, čím zhoršujú svoje zdravie a pohodu.

Čítam, čítaš, čítame.

Čítam, čítaš, čítame.

Mnoho rodičov sa sťažuje, že nevedia priviesť deti k čítaniu. A veru, naviesť ich na túto cestu môže byť niekedy ťažký oriešok. Prečo sú knihy tak dôležité? Prečo schopnosť čítať dokáže človeku zmeniť život? A prečo môže byť čítanie pre deti na začiatku tak ťažké? Je nevyhnutné, aby deti čítali najskôr klasické knihy a až potom texty na obrazovkách? Toto a mnohé ďalšie zaujímavé informácie sa dozviete v najnovšom blogu s názvom Čítam, čítaš, čítame.

Najúčinnejší spôsob ako sa v tomto roku konečne naučiť cudzí jazyk.

Najúčinnejší spôsob ako sa v tomto roku konečne naučiť cudzí jazyk.

Koľkokrát sa vám stalo, že ste sa zapísali do kurzu cudzieho jazyka? A ako dlho vydržalo vaše prvotné nadšenie? Stáva sa vám, že začínate stále znova a znova? Tak potom potrebujete niečo výnimočné. A tým je jazykový pobyt na mieru. Priamo v zahraničí. Spojíte tak príjemné s užitočným. Chcete sa zdokonaliť v cudzom jazyku priamo v zahraničí, no neviete, ako na to?