Blog

7 kľúčových kompetencií k šťastnému a vyrovnanému životu

Zuzana Čmelíková
6. november 2017

Dĺžka čítania: 5 min.

Prečítané: 697 x

Budíček, ranná hygiena, raňajky, cesta do práce, práca, práca, práca, cesta domov, pár hodín času pred spánkom a opäť odznova. Popri tom všetkom kopec stresu a neočakávaných situácií, ktoré musíte urgentne riešiť. Ak ste v predošlej vete našli kúsok svojho každodenného života, tento článok je práve pre vás. Nebude však o klasickom „work-life balance“ prístupe.

Bude o reziliencii, ako kľúči k vašej transformácii na vyrovnaného a úspešného človeka. Čo je to vlastne tá reziliencia? Zjednodušene povedané je to naša schopnosť zvládať nepriaznivé okolnosti, schopnosť opäť sa „odraziť“ a ísť za svojimi cieľmi, túžbami a snami. Rozvíjanie nižšie uvedených 7 oblastí rezilencie vám pomôže nasmerovať sa na tú správnu cestu za šťastnejším a vyrovnanejším životom.

1. Vízia

Ako najdôležitejšia z uvedených domén reziliencie, vízia, je vyjadrením účelu, poslania a cieľov. Ak chceme byť vyrovnanejší a šťastnejší, musíme presne vedieť kam smerujeme a čo chceme dosiahnuť. Vízia nám slúži ako kompas, ktorý nám pomáha sústrediť sa na to, čo je skutočne dôležité.

 

2. Etická kongruencia

Zamysleli ste sa už niekedy cielene nad tým, čo tvorí základ vášho celkového nastavenia, rozhodovania a konania? Či si to pripustíte, alebo nie, všetky naše rozhodnutia realizujeme na základe našich hodnotových preferencií, hodnôt, teda nášho hodnotového rebríčka. Konať a správať sa kongruentne znamená realizovať naše rozhodnutia v súlade s našimi osobnými hodnotami a so zameraním na dosiahnutie našej vízie.

Ak by ste  nemali jasno vo svojich hodnotách (čo sa často stáva), veľmi ľahko by sa mohlo stať, že niektoré z vašich cieľov sa dostanú do konfliktu. Ak však máte jasno vo svojich hodnotách a vo svojom smerovaní (vízii), teda vaše správanie a konanie sú kongruentné, všetko čo robíte vás pomaličky dostáva k vášmu cieľu a dokážete zdolávať prekážky, ktoré sa pre druhých javia ako neprekonateľné.

 

3. Vyrovnanosť

Vyrovnanosť je o vašej schopnosti regulovať emócie a zručnosti kontrolovať pudové reakcie. Práve naša neschopnosť zvládať emocionálne vypäté situácie nám bráni správne zhodnotiť situáciu a rozhodnúť sa tým správnym spôsobom. Byť vyrovnaným znamená zvládať každodenné maličkosti a ušetriť si energiu na riešenie podstatných problémov. Vyrovnanosť nám tiež pomáha správne interpretovať náročné situácie.

Napr. príde za vami šéf a povie: „Potrebujem sa s Vami rozprávať. Príďte do mojej kancelárie o pol hodinu.“ Čo urobíte? Ako sa zachováte? Aká je vaše prvotná interpretácia danej situácie? Skutočnosť je taká, že vyjadrenie vášho šéfa je neutrálne. No napriek tomu väčšina ľudí myslí hneď na niečo negatívne a spúšťa v sebe stresové reakcie, ktoré môžu mať na nás deštruktívny vplyv.

4. Vynaliezavosť

V kontexte kongruencie sa vynaliezavosť chápe ako schopnosť kreatívne a inovatívne riešiť problémy. K tomu však musíme byť naozaj hladní po spoznávaní nových ľudí, vyhľadávaní nových príležitostí, hľadaní nových možností a zdrojov – ľudských (networking), finančných, materiálnych, informačných, vedomostných, a pod. Ide teda o zmenu nášho prístupu – aktívne konám, v zmene vidím príležitosť, nie ohrozenie.

 

5. Húževnatosť

Vytrvalosť je skutočným kľúčom k úspechu. Albert Einstein povedal, že jeho úspech nespočíval v tom, že bol múdrejší ako ostatní, ale v tom, že sa s problémom dokázal zaoberať dlhšie, hľadal nové, neštandardné prístupy, bol inovatívny a húževnatý. Málokedy sa nám podarí uspieť na prvýkrát. Z chýb sa však musíme vedieť poučiť a pozerať sa na ne ako na „learning experience“.

Veľmi dôležitou súčasťou rozvoja húževnatosti je optimizmus. Musíme však hovoriť o realistickom optimizme. To znamená veriť v úspech, ale zároveň si byť vedomý, že bez vytrvalosti a prípravy to nepôjde.

“Veľmi dôležitou súčasťou rozvoja húževnatosti je optimizmus.”

6. Spolupráca

My ľudia sme spoločenské tvory. Ak chceme dosiahnuť skutočne niečo hodnotné, musíme sa snažiť spojiť sa s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi.

Zaujímavosťou je, že k tomu, aby sme dokázali naplno využiť obrovský potenciál sieťovania a spolupráce nie je ani tak dôležité „mať k dispozícii“ napr. 100 ľudí, ale hlavne cítiť ich podporu a byť si vedomý ich emocionálnej podpory a prepojenia.

My ľudia nie sme len čisto racionálne bytosti. Naša emocionalita má obrovskú silu. Dávajte preto aj vy ľuďom jasne najavo, že vám na nich skutočne záleží.

 

7. Zdravie

Bez neho sú všetky predošlé oblasti iba akýmsi teoretickým základom. Dnes už nikto nespochybňuje dôležitosť venovať cielenú pozornosť správnym návykom, ktoré prispievajú k rozvoju zdravia (správne stravovanie, cvičenie, pohyb na čerstvom vzduchu, kvalitný spánok, … ). Zdravá duša a telo poskytujú základný predpoklad pre rozvoj vašej reziliencie.

Najlepšie o vyššie zmienených kompetenciách je, že my všetci ich máme vo vlastných rukách. Môžeme na nich cielene pracovať a zlepšovať každú jednu z nich. Práca na našej reziliencii je určite celoživotný proces, no zmena našich návykov nám dokážem priniesť takmer okamžité výsledky.

Ak sa chcete dozvedieť viac o tom ako začať pracovať na vlastnej reziliencii a ako meniť svoje zabehnuté vzorce správania a konania, naši tréneri a kouči sú tu pre vás. 

Páčil sa vám tento článok? Prihláste sa do odberu noviniek a nenechajte si ujsť žiaden nový príspevok.

Pre všetkých nových odberateľov sme prichystali DARČEK!

Ďalšie príspevky

Podcast: Reziliencia s Prof. Léom Brunom, Ph.D

Podcast: Reziliencia s Prof. Léom Brunom, Ph.D

V júni sme mali vzácnu návštevu z Brazílie. Profesor Léo Bruno, Ph.D. pôsobí na Fundação Dom Cabral, Nova Lima, Brazil a na Universidade do Estado do Amazonas/ESO, Brazil. Tentokrát sa s nami podelil o výsledky výskumu, ktorý bol zameraný na rezilienciu a leadership.

Základné veci, ktoré potrebujete vedieť o strese.

Základné veci, ktoré potrebujete vedieť o strese.

Stres je jedným z najväčších problémov, ktorému čelí západný svet. Ľudia sú stále viac a viac vystavovaní narastajúcemu tlaku, aby dokázali prežiť a dosiahnuť úspech v konkurenčnom prostredí. Sťažujú sa, že deň nemá dosť hodín na to, aby všetko stihli a kladú na seba extrémnu záťaž, aby všetko zvládli. To znamená, že zanedbávajú sami seba a svojich blízkych, čím zhoršujú svoje zdravie a pohodu.

Čítam, čítaš, čítame.

Čítam, čítaš, čítame.

Mnoho rodičov sa sťažuje, že nevedia priviesť deti k čítaniu. A veru, naviesť ich na túto cestu môže byť niekedy ťažký oriešok. Prečo sú knihy tak dôležité? Prečo schopnosť čítať dokáže človeku zmeniť život? A prečo môže byť čítanie pre deti na začiatku tak ťažké? Je nevyhnutné, aby deti čítali najskôr klasické knihy a až potom texty na obrazovkách? Toto a mnohé ďalšie zaujímavé informácie sa dozviete v najnovšom blogu s názvom Čítam, čítaš, čítame.

Najúčinnejší spôsob ako sa v tomto roku konečne naučiť cudzí jazyk.

Najúčinnejší spôsob ako sa v tomto roku konečne naučiť cudzí jazyk.

Koľkokrát sa vám stalo, že ste sa zapísali do kurzu cudzieho jazyka? A ako dlho vydržalo vaše prvotné nadšenie? Stáva sa vám, že začínate stále znova a znova? Tak potom potrebujete niečo výnimočné. A tým je jazykový pobyt na mieru. Priamo v zahraničí. Spojíte tak príjemné s užitočným. Chcete sa zdokonaliť v cudzom jazyku priamo v zahraničí, no neviete, ako na to?