Blog

„Prečítajte“ človeka už na prvom stretnutí – dá sa to naučiť

daniel bacik fotka

Katarína Droppová

19. október 2021

Dĺžka čítania: 3 min.
Prečítané: 217 x

Kedysi sa vravelo, že na výber vhodného spolupracovníka stačí mať „dobrý nos“. To už dávno neplatí, a tak sa zamestnávatelia, personalisti a napokon aj ich zamestnanci často zbytočne trápia. Podriadený nespĺňa očakávania nadriadeného, zamestnanec zasa nie je v práci spokojný. Pritom týmto profesionálnym chybám možno predchádzať.

deti s ucitelkou sa ucia po anglicky

Rovnako, ako si v súčasnosti môže budúci zamestnanec vyberať z rôznorodosti pracovných pozícií, vie si pre množstvo voľných ľudí na trhu práce z ponuky uchádzačov vyberať aj zamestnávateľ. „Ak hľadáme spolupracovníka, alebo stojíme na opačnej strane a pokúšame sa nájsť si prácu, tak to potrebujeme vyriešiť čím skôr. Zamestnanec musí cítiť, že si vybral vhodné pracovné zaradenie, a naopak, zamestnávateľ potrebuje okamžite vedieť, že voľné miesto obsadil kompetentným uchádzačom,“ vysvetľuje Ing. Jaroslava Vaculčiaková, PhD. z Plus Academie, ktorá poukazuje na najčastejšie úskalia pracovného vzťahu. Práve ona sa totiž zameriava na Osobnostnú typológiu: DISC, vďaka ktorej možno takýmto chybám predchádzať a okamžite zistiť potenciál aj možnosti človeka. 

Spoznajte (nielen svoje) silné a slabé stránky

Tiež ste sa niekedy zasnívali o tom, aký jednoduchší život by ste mali, ak by ste dokázali hneď  „prečítať“ ľudí a v krátkom čase rozpoznať typ ich osobnosti a čo od nich môžete očakávať? Alebo rozlíšiť slabé a silné stránky človeka, v čom možno nemá jasno ani on sám. „Všetky menované, ale i ďalšie schopnosti užitočné pre prácu s ľuďmi, sa každý z nás vie dodatočne naučiť. Osobnostná typológia DiSC nám umožňuje analyzovať silné a slabé stránky, rozpoznávať profily iných ľudí a lepšie im porozumieť, vďaka čomu je jedným z najrozšírenejších nástrojov pre HR manažérov, upresňuje lektorka, ktorá má s tréningami osobnostnej typológie bohaté skúsenosti.

Ideálne zamestnanie existuje

Prostredníctvom nich sa ľudia učia jednak lepšie spoznať samých seba a rozvinúť tak svoj osobný potenciál. Zároveň však spoznávajú a lepšie dokážu porozumieť svojim vlastným silným a slabým stránkam. V neposlednom rade sa tiež naučia zlepšiť komunikáciu a vzťahy s ostatnými v pracovnom aj osobnom živote. Výsledkom nadobudnutia týchto vedomostí je okrem iného schopnosť zostaviť motivovaný a výkonný tím alebo určiť, aké je ideálne zamestnanie podľa jednotlivých osobností.

Vedecký základ tejto metodiky bol vyvinutý na univerzite v Minnesote už v roku 1960 a každoročne ho využíva viac ako milión ľudí: „Ide nielen o HR manažérov, ale tiež konateľov menších aj väčších spoločností, SZČO či jednotlivcov, ktorí chcú zefektívniť výber pracovníkov, zvýšiť produktivitu aj zlepšiť vzťahy vo firme. Stačí absolvovať jeden tréning a ´prečítať´ ľudí bude pre vás už hračka,“ dodáva na záver koučka.

Páčil sa vám tento článok? Prihláste sa do odberu noviniek a nenechajte si ujsť žiaden nový príspevok.

Pre všetkých nových odberateľov sme prichystali DARČEK!

Ďalšie príspevky

Podcast: Reziliencia s Prof. Léom Brunom, Ph.D

Podcast: Reziliencia s Prof. Léom Brunom, Ph.D

V júni sme mali vzácnu návštevu z Brazílie. Profesor Léo Bruno, Ph.D. pôsobí na Fundação Dom Cabral, Nova Lima, Brazil a na Universidade do Estado do Amazonas/ESO, Brazil. Tentokrát sa s nami podelil o výsledky výskumu, ktorý bol zameraný na rezilienciu a leadership.

Základné veci, ktoré potrebujete vedieť o strese.

Základné veci, ktoré potrebujete vedieť o strese.

Stres je jedným z najväčších problémov, ktorému čelí západný svet. Ľudia sú stále viac a viac vystavovaní narastajúcemu tlaku, aby dokázali prežiť a dosiahnuť úspech v konkurenčnom prostredí. Sťažujú sa, že deň nemá dosť hodín na to, aby všetko stihli a kladú na seba extrémnu záťaž, aby všetko zvládli. To znamená, že zanedbávajú sami seba a svojich blízkych, čím zhoršujú svoje zdravie a pohodu.

Čítam, čítaš, čítame.

Čítam, čítaš, čítame.

Mnoho rodičov sa sťažuje, že nevedia priviesť deti k čítaniu. A veru, naviesť ich na túto cestu môže byť niekedy ťažký oriešok. Prečo sú knihy tak dôležité? Prečo schopnosť čítať dokáže človeku zmeniť život? A prečo môže byť čítanie pre deti na začiatku tak ťažké? Je nevyhnutné, aby deti čítali najskôr klasické knihy a až potom texty na obrazovkách? Toto a mnohé ďalšie zaujímavé informácie sa dozviete v najnovšom blogu s názvom Čítam, čítaš, čítame.

Najúčinnejší spôsob ako sa v tomto roku konečne naučiť cudzí jazyk.

Najúčinnejší spôsob ako sa v tomto roku konečne naučiť cudzí jazyk.

Koľkokrát sa vám stalo, že ste sa zapísali do kurzu cudzieho jazyka? A ako dlho vydržalo vaše prvotné nadšenie? Stáva sa vám, že začínate stále znova a znova? Tak potom potrebujete niečo výnimočné. A tým je jazykový pobyt na mieru. Priamo v zahraničí. Spojíte tak príjemné s užitočným. Chcete sa zdokonaliť v cudzom jazyku priamo v zahraničí, no neviete, ako na to?