Blog

Schopnosť ľahko zvládať ťažké situácie je vlastnosť ako každá iná, dá sa vytrénovať – hovoria odborníci

daniel bacik fotka

Daniel Bacík

9. apríl 2021

Dĺžka čítania: 4 min.
Prečítané: 228 x

Uplynulý rok priniesol množstvo zmien a ovplyvnil naše životy rôznymi spôsobmi – či už netradičným spojením rodinného a pracovného života, obavami o zdravie alebo starosťami o prácu. K tomu všetkému sa pridáva rastúce množstvo povinností a nekončiaci sa boj s koronou. Nič z toho nám nepridáva na nálade. Preto vám prinášame pár tipov, ako jednoduchými trikmi urobiť svoj život lepší.

„Osobná odolnosť nám umožňuje čeliť výzvam, ktoré nám do života vstupujú. Je to tiež schopnosť odraziť sa od dna a zabojovať. No aj tí najodolnejší potrebujú niekedy a niekde načerpať energiu,“ hovorí PaedDr. Daniel Bacík, odborník vzdelávacej inštitúcie PLUS Academia.

Budovanie psychickej odolnosti

V minulom roku sme sa chtiac-nechtiac dostali pod ešte väčší tlak ako sme boli zvyknutí a boli sme nútení mu čeliť. Ale aj v negatívnej situácii sa dá nájsť pozitívum – naučí nás reagovať na neočakávané situácie a lepšie sa vyrovnať s výzvami, ktoré nám život prináša.

„Psychická odolnosť hrá rozhodujúcu úlohu v tom, ako sa vyrovnávame so stresom a prekážkami. Ak nie ste takí odolní, ako by ste chceli byť, môžete už teraz urobiť niekoľko jednoduchých vecí. Vďaka nim získate viac energie na skutočne dôležité veci, no tiež pozitívnejší pohľad na váš život,“ vysvetľuje D. Bacík.

1. Starajte sa o seba

Ak chcete, aby bol rok 2021 lepší, ako ten predošlý, je načase vrátiť sa na začiatok a postarať sa o seba. Starostlivosť o svoje duševné, no tiež fyzické zdravie je základ. Doprajte si dostatok kvalitného spánku, zdravú výživu, cvičte, udržiavajte sa v kondícii. Doprajte si však aj dostatok času na relaxáciu a vlastné koníčky. „Týmto spôsobom si zabezpečíte dostatok energie, ktorá je nevyhnutná pri čelení každodenným výzvam. Ak ste vyčerpaní, ľahko spadnete na dno,“ radí odborník.

2. Vytvorte zmysluplné vzťahy

Rok 2020 zamával aj s našim osobným životom. Nielenže sa už každodenne nestretávame s kolegami, ale ani s dlhoročnými priateľmi. Nájdite si čas a ozvite sa im aspoň raz do mesiaca. Neznamená to ozvať sa každému. Vy sami viete, kto vám podá pomocnú ruku, keď to potrebujete. Rozvíjajte len také vzťahy, ktoré za to naozaj stoja. Určite sa vyvarujte energetickým upírom, ktorí vidia všetko čierne a depresívne.

„Dobré priateľské či pracovné vzťahy sú zásadné pre rozvoj vašej psychickej odolnosti. Osamelosť a zlá nálada sa môžu podpísať na našom duševnom zdraví. Podpora priateľov, rodiny, kolegov nám pomáha byť súčasťou integrity a cítiť sa docenený,“ objasňuje odborník.

3. Pracujte na emočnej inteligencii

Spoznať svoje spúšťače negatívnych emócií je veľmi dôležité, najmä čo sa týka nášho duševného zdravia. Pomôže vám to lepšie pochopiť vzťah medzi vašimi myšlienkami a pocitmi a identifikovať vzorce, ktoré z vás odčerpávajú energiu. „Rozvíjanie emočnej inteligencie vám pomôže nielen pochopiť seba samého, ale aj ostatných. Lepšie sa vcítite do pocitov iných a uvidíte veci objektívnejšie,“ hovorí Daniel Bacík. Vďaka tomu si aj v náročných situáciách získate nadhľad a chladnú hlavu.

4. Určite si priority

Na to, aby ste si zachovali duševnú rovnováhu a optimistický pohľad do budúcnosti, je dôležité premyslieť si, čo je pre vás skutočne dôležité. Urobte si chvíľu čas, pokojne sa pozrite na svoj život a stanovte si priority. Identifikácia vašich hodnôt vám pomôže cítiť sa istejšie, ale tiež byť viac motivovaný v úsilí ich dosiahnuť. Jasný zmysel založený na vašich silných stránkach a tom, čo je pre vás skutočne dôležité, vám prospeje aj v udržaní optimistického pohľadu na svet a väčšej psychickej odolnosti.

„Rozhodne sa neporovnávajte s inými, pretože každý z nás je jedinečný. To, čo je dôležité pre jedného, sa môže druhému zdať malicherné. V stresovo náročnej dobe, akou je aj tento rok, tiež pomáha vzdať sa veľkých plánov a pracovať len na tom, čo skutočne zvládnete zrealizovať. Je lepšie ísť na to postupnými krokmi. Ak sa vám nechce cvičiť, choďte sa aspoň prejsť do prírody. No dobrá správa je, že tak, ako každú inú zručnosť, aj odolnosť vieme trénovať a pracovať na jej zlepšení, rozvinutí. Zameriavajú sa na ňu tréningy reziliencie, vďaka ktorým sa naučíte lepšie narábať so svojimi emóciami a vedome usmerňovať svoj život aj myslenie,“ dodáva odborník.

Páčil sa vám tento článok? Prihláste sa do odberu noviniek a nenechajte si ujsť žiaden nový príspevok.

Pre všetkých nových odberateľov sme prichystali DARČEK!

Ďalšie príspevky

Podcast: Reziliencia s Prof. Léom Brunom, Ph.D

Podcast: Reziliencia s Prof. Léom Brunom, Ph.D

V júni sme mali vzácnu návštevu z Brazílie. Profesor Léo Bruno, Ph.D. pôsobí na Fundação Dom Cabral, Nova Lima, Brazil a na Universidade do Estado do Amazonas/ESO, Brazil. Tentokrát sa s nami podelil o výsledky výskumu, ktorý bol zameraný na rezilienciu a leadership.

Základné veci, ktoré potrebujete vedieť o strese.

Základné veci, ktoré potrebujete vedieť o strese.

Stres je jedným z najväčších problémov, ktorému čelí západný svet. Ľudia sú stále viac a viac vystavovaní narastajúcemu tlaku, aby dokázali prežiť a dosiahnuť úspech v konkurenčnom prostredí. Sťažujú sa, že deň nemá dosť hodín na to, aby všetko stihli a kladú na seba extrémnu záťaž, aby všetko zvládli. To znamená, že zanedbávajú sami seba a svojich blízkych, čím zhoršujú svoje zdravie a pohodu.

Čítam, čítaš, čítame.

Čítam, čítaš, čítame.

Mnoho rodičov sa sťažuje, že nevedia priviesť deti k čítaniu. A veru, naviesť ich na túto cestu môže byť niekedy ťažký oriešok. Prečo sú knihy tak dôležité? Prečo schopnosť čítať dokáže človeku zmeniť život? A prečo môže byť čítanie pre deti na začiatku tak ťažké? Je nevyhnutné, aby deti čítali najskôr klasické knihy a až potom texty na obrazovkách? Toto a mnohé ďalšie zaujímavé informácie sa dozviete v najnovšom blogu s názvom Čítam, čítaš, čítame.

Najúčinnejší spôsob ako sa v tomto roku konečne naučiť cudzí jazyk.

Najúčinnejší spôsob ako sa v tomto roku konečne naučiť cudzí jazyk.

Koľkokrát sa vám stalo, že ste sa zapísali do kurzu cudzieho jazyka? A ako dlho vydržalo vaše prvotné nadšenie? Stáva sa vám, že začínate stále znova a znova? Tak potom potrebujete niečo výnimočné. A tým je jazykový pobyt na mieru. Priamo v zahraničí. Spojíte tak príjemné s užitočným. Chcete sa zdokonaliť v cudzom jazyku priamo v zahraničí, no neviete, ako na to?